Tip 2 Diyabet Ameliyatı Nedir?

//Tip 2 Diyabet Ameliyatı Nedir?

Tip 2 diyabet ameliyatı, uzun süredir obez kişilere uygulanan tüp mide ameliyatıdır. Bu ameliyat midenin bir kısmının alınmasına yönelik gerçekleştirilen bir uygulamadır. Ameliyatı hem kilolu hem de şeker hastası olan kişilerin, ameliyat olduktan sonra şeker hastalıklarının ortadan kalktığı tespit edilmiştir. Bu tespitten sonra, bu alana yönelik olarak araştırmalar yapılmış ve araştırmalar neticesinde, ince bağırsağın son noktasından geçen gıdaların arttığı, bu gıda geçişinin artması ile L hücresi denilen hücrelerden GLP -1 hormon salgısının da arttığı gözlenmektedir. Bu artış gösteren GLP-1 artışı ile insülin salgısında bulunan hücre sayısının da arttığı gözlemlenmiştir. Bu yaşanan zincirleme etki ile insülin üretiminin arttığı ve vücudun gereksinim duyduğu insülin miktarının karşılandığı görülmüştür. Bu sayede vücudun kendi kendine yetebilecek düzeyde insülin üretmesi sebebi ile dışarıdan ek bir insülin ihtiyacı duymamaktadır. Bu durum da kişilerin yaşam kalitelerini artırarak, yanlarında enjektör taşımak zorunda ya da vücutlarına bağlı bir insülin pompası ile gezmek durumunda da kalmamaktadırlar. Bunların yanı sıra, ileride yaşanma ihtimali yüksek olan organ kayıplarının da önüne geçilmektedir.

Şeker hastalığı ameliyatı sadece tip 2 diyabetli bireylere yapılabilmektedir. Buna rağmen her tip 2 diyabetli birey bu ameliyattan faydalanamamaktadır. Ameliyat olunabilmesi için gerekli bazı koşullar bulunmaktadır. Bu koşullardan biri de kişinin vücudundaki insülin rezervinin tamamen tükenmemiş olmasıdır.

Tip 2 diyabet ameliyatı fiyatları hakkında net bir rakam belirtmek doğru değildir. Ameliyat olmak isteyen kişinin öncelikle, iyi bir doktor ve hastane seçiminde bulunması gerekmektedir. Ameliyat öncesi yapılacak olan tetkikler sonucunda doktor tarafından operasyona karar verilebilir. Hastanenin bulunduğu il, ilçe, ameliyatı yapacak olan doktorun tecrübesi ve bilinirliği gibi konular, ameliyat fiyatlarında değişime neden olacaktır. Bu yüzden en doğru fiyat bilgisi için seçilen doktor ile bir ön görüşme yapmak, daha doğru kararlar alınmasına yardımcı olacaktır.

Tip 2 Diyabet Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı, vücudumuzda bulunan insülin miktarının eksik gelmesi sebebi ile oluşan ve vücut sistemini bozan bir hastalık türüdür. Şeker hastalığı tedavisi sürecinde eksik olan insülin miktarı dışarıdan desteklenerek, vücudun dengesi sağlanmaktadır. Şeker hastalığı için ameliyat dışında kesin bir iyileşme durumu bulunmamaktadır. Ameliyat olduktan sonra da kesin olarak şeker hastalığından kurtulacağınız anlamına da gelmemektedir. Çünkü şeker hastalığını tetikleyen genetik ve çevresel birçok farklı durum bulunmaktadır.

Şeker hastaları içerisinde %90’lık bir kesim tip 2 diyabet hastasıdır. Tip 2 diyabet erişkin insanlarda daha çok görülmektedir. Tip 2 diyabet olan kişilerin yaklaşık olarak %25’ini obez hastalar oluşturmaktadır.

2019-06-07T13:55:06+03:00